Kotikiusattu

Koulukiusaamisesta puhutaan jatkuvasti, ja se on tietysti tärkeää. Moni lapsi on kuitenkin kiusattu jo kotonaan. On vanhempia, jotka eivät näe kotikiusaamista tai jotka ummistavat siltä silmänsä. On vanhempia, jotka kiusaavat itse ja on perheitä, joissa sisarukset kiusaavat toisiaan tai jotakuta sisaruksesta ilman, että vanhemmat huomaavat mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

Kiusatuksi tuleminen jo kotona on traumatisoivaa. Siitä voi jäädä ikuinen ”kiusattuna olemisen” minäkuva. Vanhemmilla voi olla sisarusten suhteen arvoeroja: Joku sisaruksista voi olla ”arvokkaampi” kuin toinen. Tämä tapahtuu aivan tiedostamattomasti, eikä kukaan tee sitä pahanilkisyyttään. Joku lapsi vain on luonteeltaan ja taidoiltaan toisia ylivertaisempi ja saa vanhemmiltaan enemmän huomiota.

On harhaista luulla, että sisarusparvi on samanarvoinen. Pelkästään se, missä järjestyksessä lapsen syntyvät, voi luoda ongelmia. Vanhin sisaruksista joutuu luopumaan erityisasemastaan toisen lapsen synnyttyä. Kaikki äidin huomio tuntuu keskittyvän imetettävään, uuteen tulokkaaseen. Esikoisen asemaa onkin tutkittu paljon. Heillä on taipumus luoda itselleen piirteitä, jotka viittaavat velvollisuudentunteeseen ja vastuunottoon.

Sisarusparvi ei ole eriarvoinen pelkästään syntymäjärjestyksensä vuoksi. Eriarvoisuus alkaa elää sisarusparvessa. Vanhemmat luulevat kohtelevansa lapsia samanarvoisesti, mutta se on usein harhainen käsitys. Myös sisarusparvi luo hierarkioita, joissa joku voi joutua kiusatun asemaan. Se altistaa myös tulevalle koulukiusatuksi tulemiselle, koska se on kasvun myötä muodostunut osaksi identiteettiä. Kiusattu tuntee usein jo alun perin, että hän on huonompi ja siten altis myös koulukiusaamiselle. Koulukiusatun persoonallisuus on usein alistuva ja itseä vähättelevä.

Kaikki alkaa jo kotoa. Peruspersoonallisuuden pilarit luodaan kasvatuksella. Hyvä itsetunto edellyttää tukea, suojaa, turvaa, ehdotonta rakkautta ja tarvittavia rajoja. Jos niitä ei ole saanut perheessään, ei ole keinoja vastustaa suojattomuutta ja turvattomuutta. On vaikea asettaa rajoja ja puolustautua. Oma minuus ei riitä suojaksi koulukiusaamistakaan vastaan. Koulukiusaamisen juuret ulottuvat siis perusperheeseen. On aika nähdä perheissä vallitseva kiusaaminen ja eriarvoisuus, ennen kuin koulukiusaamista saadaan kuriin.





Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania