Parisuhde – erilaisuutta vai samanlaisuutta?

Tilastollisesti ihmisellä on useimmiten taipumus hakeutua parisuhteeseen, jossa toinen on hyvin erilainen. Tämä halu täydentyvyyteen on luonnollinen. On helppo rakastua ihmiseen, joka tuo itselle jotakin uutta, jota ei itse vielä osaa. Mutta myös samankaltaisuus kiinnostaa ja se onkin tilastollisesti toisena parisuhdekumppania valitessa.

Molemmissa valinnoissa on haasteensa. Ei ole todennettu, että jompikumpi valinta johtaisi onnellisempaa parisuhteeseen. Itse asiassa on todettu, että huolimatta erilaisuudesta tai samanlaisuudesta ja jopa seurustelusuhteen kestosta kaikilla on 50–50% mahdollisuus onnistua. Jotkut ovat seurustelleet pitkään, jotkut solmivat salamaliiton. Parisuhteissa kaikilla on omat hankaluutensa, aivan huolimatta siitä, miten valinnan teki ja kuinka kauan käytti valintaa aikaa. Monet ovat onnellisia erilaisuudessa, toiset taas samanlaisuudessa.

Erilaiset ihmiset ovat usein hyvin syvällä tasolla erilaisia. Toinen on aktiivisempi kuin toinen, toinen innostuu helpommin kuin toinen. Toinen haluaa hahmottaa elämää laajasti, toinen taas viihtyy yksityiskohtien parissa. Toinen voi olla kuunteleva ja empaattinen, toinen taas määrätietoisesti ja vauhdilla etenevä ilman sen kummempaa kuuntelua. Erilaisten elämäntapojen ja arvojen ristiriidassa voi olla vaikeaa löytää yhteistä säveltä. Se on kuitenkin mahdollista, jos erilaiset parisuhteen osapuolet kunnioittavat toistensa erilaisuutta.

Samankaltaisuus taas tuntuu siltä, kuin katsoisi peiliin koko ajan. Toinen tekee juuri niin kuin minä, ajattelee samalla tavalla ja hänellä on samanlaiset arvot. Voisi luulla, että ”peilielämä” olisi helpompaa, mutta se ei ole. Molempien luonteiden haasteet kaksinkertaistuvat parisuhteessa. Voidaan olla liian railakkaasti päätöksiä tekeviä, tuulen mukaan eläviä, tiukan kunnianhimoisia tai pieniin asioihin tarttuvia. Elämästä voi tulla liian kapeutuvaa, jos toisella ei ole tarjota vaihtoehtoa tai lievennystä omaan käyttäytymistyyliin.

Miten ikinä valitseekaan tai on valinnut, yhteiset keskustelut aiheesta ovat paikallaan. Olemmeko samanlaisia vai erilaisia? Miten se näyttäytyy suhteessamme. Karikot on mahdollista välttää, ei uudelleen valitsemalla, vaan hyvällä keskusteluyhteydellä.


Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania