Auttamista vai pelastamista?

Jokaisella terveellä ihmisellä on halu auttaa lähimmäistään. Se on rankassa ajassamme tervetullutta ja pienikin teko voi olla autettavalle mittaamattoman arvokas. On kuitenkin ihmisiä, joiden auttamishalu pohjautuu tarpeeseen pelastaa ihmisiä, ja silloin ollaan jo heikoilla jäillä. Toisten pelastamisen tarve ei ole enää tervettä, vaan kumpuaa omasta vajavaisuudesta.

Joillakin ihmisillä on lupa olla onnellinen vain, jos pelastaa muita ihmisiä. Pelastamisen tarve pohjautuu kuitenkin harhaan siitä, että ikään kuin tietää, mikä toiselle ihmiselle on hyväksi. Puolisoa tuupataan väkisin laihdutuskuurille, alkoholistille tuputetaan AA-ryhmän esitteitä ja jopa saatellaan häntä ensimmäiseen ryhmäistuntoon. Lapselle tyrkytetään harrastuksia, joita lapset eivät ehkä edes halua. Pidetään palopuheita niille, jotka ovat kohdelleet toisia väärin.

Pelastamisessa korostuu harhainen kaikkivoipaisuus. ”Minä tiedän, mikä on parasta sinulle!” ”Minun neuvoistani kannattaa ottaa vaarin!” Pelastamisessa astutaan toisen luonnollisten rajojen sisään. Kunnioitus puuttuu: Ei suostuta siihen, että jokainen etenee omalla tahdillaan, jos etenee ollenkaan. Se ei ole mikään pakko.

Toisaalta ilman auttamista olisimme pulassa. Onkin tärkeintä erottaa terve auttaminen pelastamishalusta ja lopettaa väkisin pelastaminen. Esimerkiksi katastrofien uhrien auttaminen on välttämätöntä ja monet auttavat kädet tulevatkin apuun ympäri maailmaa.
Yhdessä sureminen terrori-iskun jälkeen on sekin auttamista: Eläydytään kriisin keskelle joutuneiden tunnelmiin ja surraan heidän kanssaan.


Tervettä halua auttaa ei siis kannata tukahduttaa, vaan huomioida itsessään epäterve halu ”pelastaa”. Jos sen havainnoi itsessään, on syytä katsoa peiliin. Jokainen ”pelastettava” on kuitenkin oma yksilönsä oman tiensä varrella juuri oikealla kohtaa. Olemme elämänlaadun suhteen eriarvoisia, mutta syvässä mielessä tasa-arvoisia: Jokainen saa olla sillä kohtaa elämäänsä kuin on. Pelastajan tulisi pitää tämä mielessään ja suostua vain auttamaan ja lopettaa pelastelu.

Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania