Pelot ja niiden hoitaminen

Kaikki meistä ovat kohdanneet pelkoja. On voinut olla kyse jonkin tilanteen pelkäämisestä, esimerkiksi korkeiden paikkojen pelkoa, tai pelkoja suljetuissa paikoissa. Jotkut pelkäävät esiintymistä ja puhutaankin ramppikuumeesta, joka on hyvin tavallinen esiintyjille. Nämä pelot voivat voimaannuttaa ja antaa lisäpuhtia, mutta ne voivat myös lamaannuttaa kokonaan. Elämää rajoittavia yksittäisiä pelkoja kutsutaan fobioiksi. Jos taas pelkää esimerkiksi sosiaalisia tilanteita, sen onkin jo laaja-alaisempi pelko, johon törmää päivittäin ehkä useaankin kertaan. Tällöin puhutaan usein ”kahvikuppineuroosista”. 

Pelko tarkoittaa sitä, että joutuu kurottumaan epämukavuusalueelleen. Turvallisuuden tunne heikkenee ja jännittäminen tai suoranainen lamaannuttava pelko valtaavat mielen. Peloille on tyypillisiä myös fyysiset oireet: sydän lyö kiivaasti, kädet hikoavat ja toimintaa halvaannuttava tunne käy pahimmillaan ylitsepääsemättömäksi. Voi tulla pyörryttämisen tunne tai suoranainen pahoinvointi ja halu oksentaa.

Pelot ja jännittäminen ovat siis mielen tuotteita, jotka saavat fyysisiä ilmenemismuotoja. Mielen pelko saa aikaan kehon stressireaktion ja keho toimii, niin kuin olisi kyseessä hätätila. Prosessi on automaattinen ja siihen on vaikea suhtautua rauhallisesti, kun kaikki mielessä ja kehossa varoittavat vaarasta. Pelkoa on mahdoton hallita tahdonvoimalla. Kun alkaa pelätä jo itse pelkäämistä, joutuu helposti noidankehään, ja voi syntyä paniikkihäiriö.

Jos pelkäät, hae apua. Omien pelkojen puristuksiin ei kannata jäädä, varsinkaan jos ne estävät työnteon tai uralla etenemisen. Elämä pelkojen kanssa vie valtavasti energiaa. Syntyy välttämiskäyttäytymistä, joka usein leviää kaikkeen elämässä. Ensin vältetään pelottavia tilanteita, mutta pian vältellään jo kaikkea, mikä vähänkin viittaa pelottavaan kokemukseen. Elämä kapeutuu vääjäämättä.

On monia menetelmiä päästä pelkojen herraksi. Kyse on usein poisoppimisesta ja pelkoihin tutustumisesta pieni pala kerrallaan. Silloin puhutaan siedätysprosessista.
Koko pelko on liian massiivinen vastustaja ja se pitääkin usein hoidollisesti pilkkoa pienempiin osiin. Täytyy mennä mielessään ehkä kauaskin lapsuuteen, jotta pelkojen syy paljastuu ja siten menettää voimansa. Hypnoosihoidossa taas hoidetaan pelkoja suoraan alitajuisen mielen puolella ja hypnoosihoidosta saadut kokemukset ovatkin hyviä. On myös ratkaisukeskeisiä hoitomalleja ja muita hyviä yksittäiseen ongelmaan keskittyviä terapiamenetelmiä, kuten kognitiiviset terapiat ja NLP-menetelmä.

On myös olemassa lääkehoitoja, jotka poistavat pelon fyysiset ilmenemismuodot ja moni pelkääjä onkin saanut lääkkeitä valtavasti apua. Mielen pelot ovat kuitenkin vaikeammat voittaa, vaikka niihinkin on psyykenlääkkeitä tarjolla. Jos pelot halvaannuttavat, lääkkeet saattavat olla tarpeen.


Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania