Vahva nainen

Olen tavannut vastaanotollani useita vahvoja naisia. Heillä on ollut usein sama ongelma: Parisuhteiden tasapainoisuus. Heillä on voinut olla useita parisuhteita, avoliittoja tai avioliittoja. Mikään niistä ei ole toiminut riittävän hyvin elinikäiseen liittoon asti. Näiden vahvojen naisten psyykessä on ollut usein sama taustavaikuttaja, vahvuuteen sairastuminen.

Vahvan naisen syndrooma on selviytymiskeino, mikä on syntynyt aina pitkän historian tuloksena. Vahvan naisen lapsuudenhistoriassa on usein ollut tilanne tai tilanteita, joista ei ole selvinnyt muuten kuin kehittymällä vahvaksi. Näin on useimmiten silloin, kun lapsi on joutunut vanhemmuuden asemaan perheessä. Häneltä on tavalla tai toisella tullut lapsuus riistetyksi, ja hän on joutunut ottamaan liian varhain vastuita, jotka olisivat kuuluneet vanhemmille, mutta jotka eivät ole sitä voineet syystä tai toisesta kantaa.

Vahvan naisen historiat näyttävät toistavan samaa kaavaa. Itsensä kovettaminen, vastuiden kanto ja toisista huolehtiminen on tullut vaatimuksina omien tarpeiden edelle. Tuleva vahva nainen on usein ollut perheessä se, joka koki velvollisuudekseen ottaa nuo vastuut ja velvollisuudet harteilleen. Hän on voinut olla jopa koko perheen kantava voima. Se on liikaa kenelle tahansa lapselle ottaa harteilleen.

Taustalta löytyy usein alkoholistiperheitä, tai äidin kyvyttömyyttä olla riittävän vahva ehkä hyvinkin vahvan aviomiehen rinnalla. Isä on voinut olla viinaan menevä ja äiti on ollut jatkuvasti ahdistunut ja peloissaan viinapäissään aggressiivisesti käyttäytyvän miehensä varjossa. Perheessä on voinut olla ahdistunut ilmapiiri taloudellisten vaikeuksien vuoksi tai pelkästään siksi, että vanhemmat eivät ole tulleet keskenään toimeen. Taustalla voi olla myös seksuaalista hyväksikäyttöä.

Jonkun perheessä on täytynyt olla vahva ja kannatella perheen koheesiota. ”Tehtävät” perheessä jakautuvat sisarusten kesken salaisina, ääneen sanomattomina toimeksiantoina. Jos on siis ainoa lapsi, tehtäviä kasaantuu paljon. Sisarusparvessa taas jostakin on voinut tulla ”heikko” ja myöhemminkin oireileva ja huonosti pärjäävä, toisesta taas ”pakenija”, joka on lähtenyt ulos aina, kun tilanne on tuntunut liian ahdistavalta. Tulevan vahvan naisen osaksi on jäänyt koko tilanteen kannatteleminen.

Vahvan naisen voima on sekä todellista että pettävää. Hän on oikeasti kasvanut vahvaksi, mutta hänen sisällään asuu usein apua tarvitseva ihminen. Sitä on vahvan naisen vaikea itsessään tunnistaa. Vaikka hän olisi kuinka monessa parisuhteessa aikuisena, hän kuin yllätyksekseen huomaa, että hänen rinnallaan on aina heikko tai jopa psyykkisesti sairas mies. Vaihtamalla tilanne ei ole parantunut. Aivan kuin hänen otsassaan lukisi neonvaloin: Tässä on vahva nainen, heikko mies, tule tänne: Minä pelastan sinut!

Kannattaa miettiä, kuinka paljon tyydyttää vain toisten tarpeita ja mitkä kaikki omat toiveet on lykännyt sivuun? Vai onko vahvuus saanut vallan: Loputon kunnianhimo ja pärjääminen esimerkiksi työelämässä voi olla epäaidon vahvuuden siivittämää. 

Oman vahvuuden taakse katsominen kannattaa. Voi olla tuskallista löytää pieni ja avuton, pelkäävä ja hätääntynyt nainen itsessään. Se kuitenkin kannattaa, sillä se on ainoa tie pois vahvuuden harhasta. Oma heikkous kääntyykin syvemmäksi vahvuudeksi, koska silloin voi olla kokonainen ja eheä. Heikkoutta ei tarvitse enää etsiä itsen ulkopuolelta, koska sen voi omistaa itsessään. Tasapainoiset suhteet alkavat kukoistaa.






Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania