Unelmien tärkeys

Jokainen on ainakin joskus unelmoinut. Unelmat ovat saattaneet olla koko elämän kattavia visioita tai vain huomisen tapahtuman unelmointia. Unelmoiminen on tärkeää. On hyvä, jos mieli voi tuottaa tulevaisuuteen tähtääviä ajatuksia tai jopa konkreettisia tavoitteita. Unelmoiminen ei ole vain tyhjänpäiväistä haaveilua, vaan myös aivokemiaa. Unelmat antavat endorfiini- ja dopamiiniruiskeita aivoihin. Myös serotoniinin ja dopamiinin kulku aivoissa edistyy unelmien myötä.

Aikamme on haasteellinen. Liian monet mustat tulevaisuudennäkymät sumentavat usean mielen. Maailma näyttää suistuneen terveiltä raiteeltaan, ja liian monet uhkakuvat täyttävät ajatukset. Ympäristön tarjotessa vain harmaan sävyjä, on vaikea ulottua omiin unelmiinsa. Tulevaisuus näyttää liian synkältä, ja omat unelmat murtuvat. Liian monet tulevaisuuden pelot valtaavat mielen. Kysymyksiä virtaa mieleen. Saanko pitää työpaikkani? Riittävätkö rahat laskuihin? Kestääkö liittoni? Pärjäävätkö lapseni? Tuleeko sota?

Pahimmillaan unelmien puute johtaa ahdistukseen ja jopa masennukseen. Silloin ihminen kokee, ettei tulevaisuudella ole mitään muuta tarjottavaa kuin epävarmuutta. Tulevaisuuden pelot lisääntyvät. Apeus voittaa ja voi olla tunne, ettei edes sängystä ylös nousemiseen ole kunnollista syytä. Silloin masennus on jo todettavissa. Masennusta voidaan lääkitä, mutta usein lääkitys vie viimeisenkin potkun unelmilta. Mieli turtuu, eikä mitkään tunteet enää tavoita mieltä. Mieli ei tunne ylämäkiä eikä alamäkiä, kaikki on tylsän tasaista.

Unelmia voi silti laittaa itämään peloista tai jopa masennuksesta huolimatta. Pienestikin unelmointi kannattaa. Unelma teekupposesta ja hyvästä leivästä aiheuttaa mielihyvää. Aivot siirtyvät tulevaisuuteen, vaikka miten pieneen unelmaan, vaikka kuinka läheiseen tulevaisuuteen. Kävely ulkona tänään? Kylpyhuoneen siivous ja siitä aiheutuva hyvä mieli? Ne riittävät unelmiksi apeassa mielessä, eikä niissä ole mitään hävettävää. Tosiasiassa vain harva ihminen saa maailmaa syleilevät unelmansa toteutettua, vaikka iltapäivälehdet muuta väittävät. Pienesti unelmointi riittää muuttamaan elämän, se on jo itsessään lääke apeaan mieleen.




Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania