Elämäntehtävä ja ajan laatu

Olisi ihannetilanne, että jokainen tietäisi oman elämäntehtävänsä ja käyttäisi aikansa siihen. Silloin aika olisi siinä käytössä, missä sen kuuluukin olla. Tunne elämän merkityksestä olisi taattu ja tekemisen suunta olisi aina oikea.

Monet ihmiset eivät tiedä elämäntehtäväänsä. Miksi olen täällä, ja mitä minun kuuluisi tehdä? Elämä on saattanut ajautua päämäärättömästi johonkin suuntaan ja se on saattanut muuttaa suuntaansa monta kertaa. Monet toteuttavat vanhemmilta saatuja salaisia toimeksiantoja. He tekevät esimerkiksi asioita, joita vanhemmat olisivat halunneet tehdä, mutta jostakin syystä eivät ole voineet tai uskaltaneet. Vanhempien odotukset lastensa uravalinnoista voivat olla myös aivan avoimia: Sinusta pitää tulla lääkäri! Sinusta täytyy tulla akateeminen! Monet ihmiset toteuttavat myös yhteiskunnan asettamia paineita ja pyrkivät urille, jotka ovat arvostettuja, tai joista tienaa riittävästi.

Mitä enemmän on tekemässä jonkun toisen elämäntehtävää, tai vastaamassa odotuksiin, sitä enemmän ajan laatu tuntuu suorittamiselta. Ajan laatu on korkea vain silloin, kun toteuttaa sisintään. Mikä on ominta tekemistä? Omat taipumukset, lahjakkuudet ja intohimot tyydyttävä tekeminen tekee ajan laadusta merkityksellistä.

Mitä tekemistä rakastat eniten? Mikä sinua kiinnostaisi eniten? Mihin tunnet intohimoa?

On turha väittää, että kaikki eivät voi toteuttaa elämäntehtäväänsä esimerkiksi taloudellisen tilanteen vuoksi. On myös turha luulla, että vain ”hienot” ammatit olisivat riittävän kelpoisia elämäntehtäviä. Olen tavannut taksikuskin, joka sanoi, että hänen elämäntehtävänsä oli ajaa ihmisiä paikasta A paikkaan B. Hän rakasti työtään ja lähti sinne aina iloisin mielin, oli sitten päivä tai yö.

Paras arvio siitä, toteuttaako elämäntehtäväänsä, on tunne, että voi hyvin, ja kaikki on kohdallaan. Huolimatta elämää keikuttavista arjen asioista ajan peruslaatu ja merkityksen kokemus pysyvät positiivisina.

Jokaiselle on paikkansa. Jokaiselle löytyy elämäntehtävä, koska se on luonnon laki. Jokainen syntyi tekemään oman osuutensa omien vahvuuksiensa pohjalta. Jos elämä sitten kuljetti eri suuntaan, ei ole koskaan liian myöhäistä peruuttaa. Sen voi aloittaa jo tänään kysymällä itseltään, miksi olen täällä ja mitä minun tuli

Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania