Avioliittokoulu

Lähes puolet avioliitoista päätyy eroon. Monet avioliitot taas jatkuvat, mutta vain harva niistä on onnellinen. Liian monet elävät vaikeissa tai jopa huonoissa suhteissa.
Kaikki suhteissa olleet tietävät, kuinka haasteellista suhteen hyvän laadun ylläpitäminen on. Hyvä suhde tuntuu olevan kuin lottovoitto, joka sattuu vain harvojen kohdalle. On hämmästyttävää, ettei ketään kuitenkaan valmenneta avioliiton varalle.

Kaikille on tuttua käydä rippikoulu tai vastaava aikuistumisriitti kursseineen ja päätösjuhlineen. Myös lapsen saava pariskunta pääsee ohjantaan neuvolan palveluihin. Olisikin toivottavaa, että jokainen avioliittoon aikova pari pääsisi jonkinlaiseen neuvontaan, vaikkapa avioliittokouluun. Avioliittokoulun toivoisi olevan tavallinen ja välttämätön riitti parisuhteen virallistamisen lähtökohtana. Ennen papin aamenta tai maistraatin hyväksyntää olisi hyvä käydä läpi suhteen peruspilarit, eikä keskittyä pelkästään itse avioliittojuhlan valmistelemiseen.

Avioliittokoulussa voitaisiin psykologisin testein ottaa selville parisuhteen osapuolien persoonallisuuden piirteet. Tarjolla on hyviä, yksinkertaisia, mutta riittävän osuvia kyselyitä ja kartoitusmenetelmiä. Parisuhteen osapuolien olisi hyvä käydä tulokset läpi ammattilaisen kanssa. Mitä tulokset tarkoittavat meille? Missä asioissa olemme samanlaisia, missä erilaisia? Miten ne saattavat luoda jännitteitä suhteeseen? Mitä vahvuuksia meillä on? Myös kommunikaation perustaidot olisi hyvä kartoittaa avioliittokoulussa. Miten viestimme toisillemme? Mikä on hyvää viestintää? Mitä tehdä mahdollisten hankaluuksien aikana? Mitkä olisivat hyviä konfliktien ratkomisen menetelmiä juuri meille?


Olen varma, että monet avioerot voitaisiin välttää ennaltaehkäisyllä ja siihen oiva menetelmä olisi avioliittokoulu. Liian monet suhteet kaatuvat turhaan. Monet ristiriidat olisi vältettävissä ohjannalla, joka antaisi eväitä ja työkaluja suhteen hoitamiseen myös vaikeina aikoina.

Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania