Pakkovalinta vai vapaus?

Moni on kokenut tilanteen, jossa pitäisi tehdä päätös monesta vaihtoehdosta, ja jossa tunne ja äly ovat vetäneet päätöstä eri suuntiin. Toisaalta–toisaalta mietteet ovat tuttuja kaikille.

Olemme kahtalaisesti asioita lähestyviä siksi, että meitä hallitsevat sekä vasemman että oikean aivopuoliskon lähestymistavat samanaikaisesti. Ne kulkevat omia teitään ja joskus niiden perusteella tehdyt päätökset jäävät vaillinaisiksi: Joko järki tai tunne voittaa. Pelkällä vasemman aivopuoliskon tekemillä päätöksillä joudutaan pakkovalintoihin. Järki ei useinkaan tarjoa vaihtoehtoja.

Sanotaan, että syvempi ja pitävämpi totuus sijaitsee oikeassa aivopuoliskossa. Se kattaa tiedon, joka oli jo ehkä unohtunut ja joka luotaa syvälle. Vasemman aivopuoliskon tieto on ”pintatietoa”. Kannattaakin siis seurata oikean aivopuoliskon ääntä. Sitä kutsutaan myös sydämen äänen seuraamiseksi.

Oikean aivopuoliskon alueelle pääsemiseksi tarvitaan rentoutunut olotila. Älyily tapahtuu aivoaalloilla, joka on nopea, jopa levoton. Rentoutunut mieli saavutetaan alfa-aalloilla, jotka tuntuvat harmonisilta ja kiireettömiltä. Arjen kiireen keskellä tuota rauhallista alfa-aaltoista tilaa on vaikea tavoittaa.

On tärkeää löytää itselleen oikeat tavat saavuttaa alfa-aaltoinen tila. Jollekin se on kaukaisuuteen katsomista, jollekin takkatulen tuijottamista. Joillekin alfa-aaltoisuus kytkeytyy päälle kotiin tullessa, ja verryttelypukuun sonnistautuessa. Oleellinen elementti alfa-aalto-tilaan pääsemiseksi on fokuksen muutos. Jos on ajatellut isosti, kannattaa vaihtaa fokusta yksityiskohtiin tai toisinpäin, pienestä isoon.

Kannattaa siis tuntea aivojensa sähkökäyrät oman kokemuksen kautta. Mikä luo mieleen rauhaa ja turvaa? Mikä tuntuu kiivastuttavan aivojen vasemman puoliskon toimintaa?
Niiden tunnistamisella itsessään pääsee jo pitkälle ja saa koko aivokapasiteetin käyttöön. Päätöksenteostakin voikin tulla yllättävän helppoa.

Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania