Narsistin lähellä

Äskeisellä kauppamatkallani kyläpuotiin juttelin kassarouvan kanssa. Hän tuli sanoneeksi muun jutustelun lomassa, ettei hän katso koskaan televisiota. Kun ihmettelin asiaa, hän kertoi miehensä kieltäneen television katselun. Heidän erostaan oli jo kymmenen vuotta, mutta rouva ei katsonut vieläkään televisiota. Miehen viesti oli todellakin mennyt perille ja iskostunut syvälle. Kassarouva ehti siinä ostoksiani piippaillessaan kertoa myös, että tytär oli juuri saanut isältään syntymäpäiväonnittelukortin, jossa oli moottoripyörän kuva. Tekstinä oli ollut: Tämä ei ole lahja sinulle, vaan minun ensi kesän menopelini.

Nykyään lähes jokaista ex-puolisoa haukutaan narsistiksi. Kaupparouvan ex-mies taisi sitä todella ollakin. Narsismin leima painetaan kuitenkin nykyään aivan liian heppoisesti kenen tahansa otsaan. Jokainen, joka on vähänkin itsekäs ja riidan hetkellä epäempaattinen, todetaan narsistiksi. Jokainen vähänkin hankala tyyppi on heti narsisti.

Oleellinen hämärtyy. Narsistille tyypillisiä piirteitä voidaan listata vaikka kuinka paljon, mutta niiden havaitseminen oikeassa elämässä on vaikeaa. Onkin oleellisempaa hahmottaa narsismi oman tunteen kautta. On tärkeämpää havaita vastatunne, jonka narsisti herättää, ja tehdä arvio sen perusteella. Miltä sinusta tuntuu narsistin lähellä, onkin tärkeämpi kuin kysymys siitä, millainen narsistinen ihminen on.

Narsisti saa sinut tuntemaan huonommuutta. Hän vie paljon tilaa puheellaan ja tunnet joutuvasi aina kuuntelijan rooliin. Hän kerskuu nimekkäillä tuttavillaan ja saa sinut tuntemaan olosi vähäpätöiseksi. Hän ei kuuntele sinua syvästi vaan vain vaikuttaa kuuntelevalta. Hän ei muista, mitä juuri sanoit. Hän on niin keskittynyt itseensä, ettei huomaa, mitä ympäristössä tapahtuu. Kyseessä on narsistin itsensä korostamisen tarve.

Hän voi vaikuttaa ymmärtäväiseltä ja empaattiselta. Hänellä voi olla kummilapsi Afrikassa. Hän saattaa itkeä hurjan uutisen kuultuaan. Hän siis tuntee tunteita. Lähemmässä tarkastelussa kuitenkin ilmenee, että hän itki, koska jokin asia muistutti häntä omasta lapsuudestaan, että hän haluaa toimia ”oikein” ja lahjoittaa Afrikkaan kerskuakseen sillä.
Hän tunteekin syvästi, mutta vain omista traumoistaan käsin ja muut kärsimykset ovat hänelle vain ilmaa.

Hänen elämässään on vain mustaa ja valkoista. Voit huomata sen hänen puheestaan: On ihmisiä, joita hän haukkuu ja ihmisiä, joita hän kehuu, muttei mitään niiden ääripäiden välimaastossa. Hyvät voivat muuttua huonoiksi huomenna ja huonot muuttuvat hyviksi. Kyseessä on narsistin puolustusmekanismi splitting (halkominen).

Hän kertoo huikeita tarinoita tulevaisuudennäkymistään. Hän maalailee suuresti. Kun huomaat, etteivät puheet toteudu, tiedät olevasi narsistin kaikkivoipaisuus-puolustusmekanismin äärellä. Kuvitelmissa kaikki on hänelle mahdollista. Totuus kalpenee.

Viimeistään riidan hetkellä tiedät, onko läheisesi narsisti. Hän virittää vihansa yli äyräiden, soittaa tai tekstittää läheisillesi, ystävillesi, sukulaisille ja jopa esimiehellesi kertoen sinusta pelkkää pahaa ja jopa valheita. Hän ei raivossaan tunne totuutta, vaan etenee omien kuvitelmiensa ajamana. Raivolla ei ole rajoja. Tämän vuoksi narsistin sanotaan olevan borderline, rajoilla, tai rajaton.

Ainoa oikea apu narsistin läheiselle on kehotus pitää itsestään huolta. Narsisti ei sitä tee, vaan ajan mittaan lyttää sinut kokonaan. Pidä puolesi. Käy vaikka kävelylenkeillä tai pidä yhteyttä ystäviisi. Jos mikään ei tuo helpotusta narsistin läheisenä olemiseen, tee pesäero huolimatta siitä, onko narsisti puolisosi, läheisesi tai vaikka lapsesi. Narsistin lähellä ei voi välttyä palohaavoilta ­­– pidä siis välimatkaa!


Kommentit

Suositut tekstit

Minän puolustusmekanismit

Liiallinen vastuuntunto

Toistamispakko

Kriisiä pala kerrallaan — mielen annostelumekanismit

Työnarkomania